Anasayfa
Özgeçmiş
Mesleki Kariyer
Basında Yankılar
Röportaj
Uluslararası
Cerrahi Kitaplar
Uluslararası
Cerrahi Aletler
Uluslararası
Cerrahi Kurslar
Uluslararası
Cerrahi Teknikler
Uluslararası
Sergiler
Türkçe Eserler
Kongre
Organizasyonları
Logo ve
Kurumsal Kimlik
Muayenehane Süreci
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Uluslararası Cerrahi Teknikler

ULUĞ TARAFINDAN GELİŞTİRİLEN CERRAHİ TEKNİKLER
Tuncay Uluğ


Türk Tıbbında Kilometre Taşı
Uluslararası Tıbba Önemli Katkı

   Pekçok uluslararası bilimsel makale yazmış olan Prof. Dr. Tuncay Uluğ'un geliştirdiği, otoloji/nörotoloji alanında yeni ufuklar açmış, ameliyat teknikleri bulunmaktadır. Bu teknikler, uluslararası dergilerde yayımlanarak ve uluslararası kongrelerde defalarca sunularak, uluslararası alanda kabul görmüştür. Uluğ tarafından yazılan ve Thieme yayınevi tarafından İngilizce olarak basılan "Atlas of Temporal Bone Surgery" kitabında da bu teknikler yer almaktadır. Böylece tüm dünyada kulak burun boğaz ve baş boyun cerrahisi alanında çalışan hekimlerin bu tekniklere erişimi sağlanmıştır.

   Uluğ'un Istanbul Tıp Fakültesi'nde geliştirdiği 4 yeni teknik sırasıyla 1-Fasyal paralizi (yüz felci) tedavisi ile ilgili 2-Koklear implant (bionik kulak) ameliyatları ile ilgili 3-Kronik otitis medya (müzmin orta kulak iltihabı) tedavisi ile ilgili 4-Nörotoloji (kafa tabanı cerrahisi) ile ilgilidir:

 

   Birinci teknik, yüz felcinin erken dönem cerrahi tedavisi ile ilgili olan, "Zygomatic Root Approach" adıyla tanımlanmış ve uluslararası alanda kabul görmüş tekniktir. Yüz felçlerinin bir bölümü kendiliğinden veya ilaç yardımıyla düzelir, ama düzelmeyen vakalarda, sinirin özellikle beyne komşu bölümüne cerrahi olarak müdahale etmek gerekebilir. Uluğ'un geliştirdiği yaklaşım, küçük bir ameliyat iziyle yapılmakta, buna karşın lezyona direk erişim sağlamaktadır. Ayrıca bu teknik ameliyat süresini ve ameliyat sonrası iyileşme sürecini kısaltmakta, daha da önemlisi başarı oranını yükseltmektedir.

 
 

   İkinci teknik koklear implant, halk arasındaki yaygın tanımlamasıyla biyonik kulak ameliyatları ile ilgili bir tekniktir. Koklear implant ameliyatları, her iki kulağı da işitmeyen küçük çocuklara veya işitmesini sonradan kaybeden yetişkin hastalara uygulanır. Bu ameliyatlarda, sesi elektriğe çevirerek işitmenin yeniden gerçekleşmesini sağlayan özel bir cihazın parçaları, kulak kemiği üzerine ve iç kulağa yerleştirilir. Uluğ tarafından geliştirilen teknik, ameliyatın küçük bir ameliyat izinden kısa sürede yapılmasını ve cihazın emniyetini sağlamaktadır. "Three Layer Flap Cochlear Implantation" isimli bu ameliyat tekniği, erken ve geç komplikasyonları da asgariye indirmektedir.

 
 

   Üçüncü teknik, kronik orta kulak iltihaplarının cerrahi tedavisi için geliştirilen ve "Transposed Canal Wall Tympanomastoidectomy" adıyla uluslararası alanda kabul görmüş tekniktir. Bu teknik kulak iltihabının temizlenmesi ve ardından zarın ve kemik zincirin tamir edilmesi, yani kulağın fonksiyonlarının yeniden sağlanması, amacıyla yapılan ameliyatlarda kullanılmaktadır. Teknik, ameliyat süresinin ve ameliyat sonrası pansuman sürecinin kısalmasını sağlarken, zar ve kemikciklerin tamirini kolaylaştırmakta, büyük kavite oluşumunu engellemekte, iltihabın tekrarı olasılığını asgariye indirmekte, genel anlamda başarı oranını yükseltmektedir.

 
 

   "MCF Surgery using Processus Cochleariformis as the Main Landmark" şeklinde tanımlanmış dördüncü teknik, kafa tabanı cerrahisi ile ilgilidir. Beyin sapındaki farklı hastalıklara müdahale için uygulanan MCF ameliyat tekniğinin farklı bir şekilde yapılması üzerine kurulu alternatif bir yaklaşımdır. Bu teknikte tanımlanan, veya daha kapsamlı ifadeyle bu çalışmada belirlenen, mesafelerin ve açıların kullanımı, içkulağın yerleştiği petroz kemik civarına yapılan müdahalelerin daha güvenli olmasını sağlar.

 
 

Orjinal Makaleler:

1-Ulug T.
Zygomatic Root Approach.
Acta Otolaryngol. 2009;129:793-800.

2-Ulug T., Teker AM.
Minimally Invasive Cochlear Implantation with Mastoidal Three-layer Flap Technique.
ORL J Otorhinolaryngol Relat Spec. 2009;71:292-8.

3-Ulug T.
Transposed Canal Wall Tympanomastoidectomy.
Int Adv. Otol 2010;6:131-140

4-Ulug T.
Using the Processus Cochleariformis as a Multipurpose Landmark in Middle Cranial Fossa Surgery.
J Laryngol Otol. 2009;123:163-9

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Görseller ve Dökümanlar ( yukarıdan aşağıya doğru ) :
1-Tekniklerin orjinal makalelerinin fotoğrafları ( jpeg ).
2-Atlas of Temporal Bone Surgery'de tekniklerle ilgili bölümlerin görselleri ( jpeg-pdf ).
3-Orjinal makalelerin özetlerinin dökümanları ( word ).
4-Basında tekniklerin yankılarının görselleri ( jpeg-pdf ).






Copyright/Main Edition 2012      Comprehensive Revision 2015      Limited Revision 2022      Prof. Dr. TUNCAY ULUĞ

Bu internet sitesi, Prof. Dr. Tuncay Uluğ'un Otobiyografisini ve KBB Hastalıkları/Baş Boyun Cerrahisi Anlatımını beraberce içeren birleşik bir sitedir. Bu internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır; hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmaz, bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul edilmez. Bu site T.C. ve uluslararası fikir hakları kanunları ile korunmaktadır. Hastalıklarla ilgili bölümler tamamıyla Prof. Dr. Tuncay Uluğ tarafından yazılmıştır ve yine Prof. Dr. Tuncay Uluğ tarafından bir kitap olarak yayımlanabilir. Dolayısıyla hastalıkların tanımlandığı bölümler başta olmak üzere bu internet sitesinden alıntı yapılamaz.