Anasayfa
Özgeçmiş
Mesleki Kariyer
Basında Yankılar
Röportaj
Uluslararası
Cerrahi Kitaplar
Uluslararası
Cerrahi Aletler
Uluslararası
Cerrahi Kurslar
Uluslararası
Cerrahi Teknikler
Uluslararası
Sergiler
Türkçe Eserler
Kongre
Organizasyonları
Logo ve
Kurumsal Kimlik
Muayenehane Süreci
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Röportaj

RÖPORTAJ
Tuncay Uluğ ile Türkçe ve İngilizce olarak yapılmış röportaj



İstanbul Üniversitesi resmi yayın organı olan İstanbul Üniversitesi Bilim Kültür ve Sanat Dergisi'nde (Istanbul University Science Culture and Arts Magazine; Sayı 5, Ekim-Kasım-Aralık 2010 Baskısı) Prof. Dr. Tuncay Uluğ ile mesleki kariyeri üzerine Türkçe ve İngilizce olarak yapılmış röportaj:


Prof. Dr. Uluğ'un Mikro-Cerrahi Teknikleri

Prof. Dr. Tuncay Uluğ'un yazdığı 'Atlas of Temporal Bone Surgery' isimli kitap, dünyanın önde gelen uluslararası tıbbi yayınevlerinden biri tarafından yayımlandı.

   Tasarladığı kulak mikrocerrahisi aletleri dünyanın en büyük cerrahi alet üreticisi firmalarından biri tarafından piyasaya sunulan Prof. Dr. Tuncay Uluğ'un yazdığı 'Atlas of Temporal Bone Surgery' isimli kitap dünyanın önde gelen uluslararası tıbbi yayınevlerinden biri tarafindan yayımlandı. Kitap otuza yakın klasik ameliyat tekniğinin tasvirinin yanı sıra, Prof. Dr. Uluğ tarafından geliştirilmiş, uluslararası camiada kabul görmüş 4 ameliyat tekniğinin tasvirini de içeriyor.

 

Uluslararası bilim camiası tarafından kabul gören sizin tarafınızdan geliştirilmiş dört tekniğiniz var. Bu teknikleri ve hangi imkanları sunduklarını açıklayabilir misiniz?

   Birincisi, kronik orta kulak iltihaplarının cerrahi tedavisi için geliştirdiğimiz ve 'Transposed Canal Wall Tympanomastoidectomy' adıyla uluslararası alanda kabul görmüş tekniktir. Bu tekniği, kulak iltihabının temizlenmesi, ardından zarın ve kemik zincirin tamir edilmesi yani kulağın fonksiyonlarının yeniden sağlanması amacıyla yaptığımız ameliyatlarda kullanıyoruz. Bu teknik, ameliyatın süresini ve iyileşme sürecinin kısalmasını sağlarken başarı oranını da yükseltiyor.
   İkincisi, yüz felcinin erken dönem cerrahi tedavisi ile ilgili olan 'Zygomatic Root Approach' adını verdiğimiz bir tekniktir. Yüz felçlerinin bir bölümü aslında kendiliğinden düzelir, ama düzelmeyen vakalarda, sinirin özellikle beyne komşu bölümüne cerrahi olarak müdahale etmek gerekebilir. Bizim yaklaşımımız, küçük bir ameliyat iziyle yapılıyor, ameliyat süresini ve ameliyat sonrası iyileşme sürecini kısaltıyor. Daha da önemlisi başarı oranı çok yüksek.
   Üçüncüsü, koklear implant, halk arasında yaygın tanımlamasıyla bionik kulak ameliyatları ile ilgili bir tekniktir. Genel anlamda koklear implant ameliyatları her iki kulağı da işitmeyen küçük çocuklara ve işitmesini sonradan kaybeden yetişkin hastalara uygulanan ve işitmenin yeniden gerçekleşmesini sağlayan sesi elektriğe çeviren özel bir protezin kulağa yerleştirildiği bir ameliyat tekniğidir. Bizim geliştirdiğimiz teknik, ameliyatın diğer ameliyatlardan daha kısa sürede, daha küçük bir ameliyat izinden yapılmasını sağlıyor. 'Three Layer Flap Cochlear Implantation' adını verdiğimiz bu ameliyat tekniği, erken ve geç komplikasyonları da asgariye indiriyor.
   'MCF Surgery using Processus Cochleariformis as the Main Landmark' adındaki dördüncü teknik, kafa tabanı cerrahisi ile ilgilidir. Beyin sapındaki farklı hastalıklara müdahaleyi içeren genel bir ameliyat tekniğinin farklı bir şekilde yapılması üzerine kurulu bir alternatif yaklaşımdır.

 
 
 

Sizin tarafınızdan geliştirilen bu dört ameliyat tekniğini de içeren "Atlas of Temporal Bone Surgery" adlı tek yazarlı kitabınız yayımlandı. Bu kitabınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

   Kitap, dünyanın en büyük tıbbi yayınevlerinden birisi tarafından İngilizce olarak basılarak Avrupa, Amerika ve tüm dünyada yaklaşık iki ay önce okuyucuya sunuldu. Böylece Avrupalı veya Amerikalı yazarlar dışında bir yazar tarafından yazılmış bir cerrahi öğreti kitabı ilk kez uluslararası bir yayınevi tarafından basılmış oldu. Bu kitapta kulak ve kafa tabanı mikrocerrahisi alanındaki otuza yakın klasik ameliyat tekniğini İngilizce olarak resimlerle anlatıyoruz. Bunun yanı sıra kitapta "Yazar Tarafından Geliştirilmiş Cerrahi Teknikler ve Tasarımlar" başlıklı bir bölüm var. İşte o bölümde de bu 4 yeni ameliyat tekniğinin ve bizim geliştirdiğimiz "Ulug Double Sided Ear Microsurgery Instruments" adlı ameliyat aletlerinin anlatımı yapılıyor. Bu tekniklerin hepsi uluslararası hakemli dergilerde makale olarak yayınlamdı, uluslararası kongrelerde defalarca sunuldu, tabiri caizse sınavlardan geçti ve bugün uluslararası alanda kabul görmektedir. "Atlas of Temporal Bone Surgery", dünya tıbbında ülkemize farklı bir bakış getirecek, Türk bilim ve hekimliğine güveni daha da artıracak ve olasılıkla başka cerrahi alanlarda da uluslararası yayınevlerinin Türk ve diğer benzer ülkelerin yazarlarına bakışını değiştirecektir.

Kendi tasarlamış olduğunuz kulak mikrocerrahisi aletlerinin özellikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

   "Ulug Double-Sided Ear Microsurgery Instruments" adını verdiğimiz aletler, kulak cerrahisinde ve kafa tabanı cerrahisinde kullanılan aletlerdir. Normalde cerahi aletler tek taraflı dizayn edilir. Aletlerin arka tarafları sadece sap görevi görür. Halbuki bizim aletlerimizin her iki tarafı da bir fonksiyon üstlenmektedir. Örneğin aletin bir tarafı dokuları kaldırmak için küçük bir uç içerirken, diğer tarafı benzer bir işlevi olan daha büyük bir uç içerir. Ameliyat sırasında kullandığınız aletin ucunun küçük kaldığını gördünüz. Normal şartlarda bunu hemşireye geri verirsiniz ve ucu daha büyük bir alet istersiniz. Hemşire yeni aleti bulup size verir. Bu aşamada kafanızı mikroskoptan kaldırmanız gerekebilir. Bu da vakit ve konsantrasyon kaybına yol açar. Halbu ki bizim geliştirdiğimiz aletleri cerrah basit bir el hareketiyle kendi çeviriyor, ters tarafını kullanarak ameliyata devam ediyor. Genellikle de benzer aletlere tekrar tekrar ihtiyaç olur. Yani tekrar küçük uçlu cerrahi alete ihtiyaç olur, sonra tekrar büyük uçlu cerrahi alete ihtiyaç olur... Aletler bu şekilde düşünülerek tasarlanmıştır. En sık bir arada kullanılan uçlar aynı alette bir araya getirilmiştir. En ideal kombinasyonla yapılmıştır bunlar. Dolayısıyla otomatik olarak ameliyat süresini kısaltır. Ayrıca aletlerin korunmasını da kolaylaştırır, çünkü aslında 20 tane aleti dizeceğiniz yere 10 tane alet koyuyorsunuz. Ergonomiktir bu bağlamda. Sterilizasyon da çok daha kolay hale gelir. Kulak cerrahisinde kullanılan 2 farklı ana set vardır. Kafa tabanı cerrahisi için ise ayrı bir set. Bu set, bunların tamamın temel işlevini içerir. Bu 10 parçalık set yaklaşık 50-60 tane aletin yapacağı işi yapacak şekilde dizayn edilmiştir. Uçları o şekilde planlanmıştır. Bu uçların bir kısmı klasik uçlardır, bir kısmı ise bizim geliştirdiğimiz farklı özellikler içeren, uluslararası literatüre ilk kez sokulmuş tamamen bizim tasarımımız olan uçlardır.

Yeni bir cerrahi aleti tasarlamak düşüncesi nasıl oluştu?

   Ben yaşamda karşıma çıkan ideal olan şeyleri alır ve noktasına virgülüne dokunmadan günlük veya mesleki yaşamımda kullanırım. Ancak bazen karşıma çıkan şeylerin ideal olmadıklarını fark ederim. İşte o ideal arayışı sizi bazı noktalara götürür. Var olan aletlerin eksikliklerini gördüm ve çok daha kullanışlılarının yapılabileceklerini, bu sayede ameliyatların daha hızlı gerçekleştirilebileceğini düşündüm. Bu düşünceler beni bu tasarımları yapmaya götürdü.

Aletlerin ilk olarak ne zaman üretildiğini ve adını koyarken nelere dikkat ettiğinizi söyler misiniz?

   Cerrahi alet tasarımlarında patent kavramı devre dışıdır. Patent olmadığı için bu aletleri sizin tasarladığınızı gösterecek en önemli kavram, adınızla anılmasıdır. Bunu, Türk hekimliğinin adının duyurulması açısından da çok önemsedim. İkinci olarak da aletlerin isimleri, aletlerin işlevini daha baştan anlatmalıydı. Bu aletlerin en önemli özelliği her iki ucunun da kullanılmasıdır. Dolayısıyla "çift" yani "double" kelimesinin kullanılması gerekiyordu. Üretici firmadan bunun mutlaka yapılmasını talep ettim. Firma da bütün bu isteklerimi kabul etti. Bu şekilde ilk üretim 2007 yılında gerçekleşti ve halen daha gerçekleştirilmekte.

(Kurs Direktörlüğü – Resim Alt Yazısı)
Uluğ 1998 yılında başlayarak İstanbul Tıp Fakültesi'nde 10 yılı aşkın bir süre kurs direktörü olarak 'Istanbul Temporal Bone Dissection and Otology/ Neurotology Course'u düzenledi. Başlangıçta yalnız Türk hekimlerini kapsayan bu kurs, 2003 yılından itibaren yabancı kursiyerlere de kapısını açmış ve cerrahi branşlar arasında, yabancı hekimlere cerrahi teknikleri uygulamalı şekilde öğreten Türkiye'deki ilk uluslararası kurs olma özelliğini kazanmıştır.

(CV - Kutu İçinde )
Prof. Dr. Tuncay Uluğ
1963 yılında doğan Tuncay Uluğ, 1981 yılında İstanbul Erkek Lisesi'nden, 1987 yılında İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Mesleki kariyerine aynı fakültenin Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda asistan, uzman, doçent ve profesör kadrolarında devam etti. Uluğ, Avrupa ve Amerika'da çeşitli kliniklerde çalışmalarda bulundu. 1993 yılında Zürich Üniversitesi'nde Prof. Ugo Fisch'in gözetiminde 'Fellowship' yaptı ve 'Otology Neurotology and Base of Skull Surgery-Fellowship Certificate' aldı. Ayrıca İstanbul Tıp Fakültesi'nde görevine devam ederken 1996, 1997, 1998 ve 2001 yıllarında çeşitli sürelerle St.James's University Hospıtal, Memorial Sloan Kettering Cancer Center, Mount Sinai Hospıtal, NYU Medical Center, George Washington Neurological Institute, Mayo Clinic, House Ear Institute ve Mc'Collough Plastic Surgery Clinic'de 'Observership' yaptı. Uluğ'un 'Temporal Kemik Cerrahisi' isimli 2002 ve 2006 yıllarında 2 ayrı baskısı yapılan bir kitabı ve 'Timpanoplasti-Mastoidektomi ve Stapez Cerrahisi' isimli bir kitap çevirisi bulunmaktadır. "Atlas of Temporal Bone Surgery" adlı tek yazarlı kitabı, dünyanın en büyük tıbbi yayınevlerinden birisi tarafından 2010 yılında basıldı. Prof. Dr. Tuncay Uluğ ulusal mesleki derneklere üyeliğinin yanı sıra Politzer Society, European Academy of Otology ve Deutsche Gesellschaft für HNO adlı uluslararası mesleki kuruluşların da aktif üyesidir.

 
 
 
 
 

Görseller ve Dökümanlar ( yukarıdan aşağıya doğru ) :
1-Derginin ilgili sayfalarının görselleri ( jpeg-pdf ).






Copyright/Main Edition 2012      Comprehensive Revision 2015      Limited Revision 2022      Prof. Dr. TUNCAY ULUĞ

Bu internet sitesi, Prof. Dr. Tuncay Uluğ'un Otobiyografisini ve KBB Hastalıkları/Baş Boyun Cerrahisi Anlatımını beraberce içeren birleşik bir sitedir. Bu internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır; hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmaz, bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul edilmez. Bu site T.C. ve uluslararası fikir hakları kanunları ile korunmaktadır. Hastalıklarla ilgili bölümler tamamıyla Prof. Dr. Tuncay Uluğ tarafından yazılmıştır ve yine Prof. Dr. Tuncay Uluğ tarafından bir kitap olarak yayımlanabilir. Dolayısıyla hastalıkların tanımlandığı bölümler başta olmak üzere bu internet sitesinden alıntı yapılamaz.